U bevindt zich hier

Inhoud

Vakartikelen

Hier vindt u een selectie van vakartikelen over machine- en installatieveiligheid. Sommige zijn heel algemeen, andere gaan over specifieke aspecten of productfamilies op het gebied van machineveiligheid. De artikelen zijn geschreven door medewerkers van Schmersal of door onafhankelijke experts (bijv. van een beroepsvereniging). Bij ieder artikel vindt u een link waar u de gewenste pdf kunt downloaden.

 • Mobiele telebewakingsapparatuur voor liften via het GSM netwerk tijdens de indienststelling.

  Afhankelijk van de toestand van de bestaande installatie, wordt een lift geheel of gedeeltelijk gemoderniseerd. Eenmaal de lift opnieuw in werking...

  Afhankelijk van de toestand van de bestaande installatie, wordt een lift geheel of gedeeltelijk gemoderniseerd. Eenmaal de lift opnieuw in werking gesteld wordt, zijn bepaalde instellingen en aanpassingen vereist. Voor een optimaal verloop van deze fase van de werkzaamheden biedt Schmersal haar klanten mobiele apparatuur voor telebewaking via het GSM netwerk aan.

  Een klassiek geval van modernisering bestaat uit het vernieuwen van de elektrische installatie (besturingskast, frequentieomvormer, positioneersysteem, bedienpanelen, displays, bekabeling, verlichting, telealarm…). Meestal wordt een groot gedeelte van de mechanische apparatuur (motor, deuren…) behouden.
  De combinatie van nieuwe technologieën met de bestaande apparatuur vereist soms fijninstellingen op het gebied van de parameters, maar zorgt tegelijkertijd ook voor een optimaler gebruik van de lift.

  Op dit ogenblik worden al een aantal informaticatools ter beschikking gesteld tijdens de indienststelling ter plaatse, zoals daar zijn:

  • het systeem WinMOS®300 van BÖHNKE + PARTNER (diagnose, monitoring, beheer van de telebewaking).
  • CANwizard: analyse- en configuratietool van het CANopen netwerk

  De ‘final touch’ wordt aangebracht nadat de lift opnieuw in werking gesteld is. Om deze periode te optimaliseren stelt Schmersal haar klanten een “monitoringkit” voor tijdelijke installatie in de machinekamer ter beschikking. Dit toestel voert op een beveiligde manier (GSM/ VPN tunnel) de volgende functies uit, en dit totaal onafhankelijk van een telefoonnetwerk of een internetverbinding:

  • Gebruik van WinMOS®300 diagnose en CANwizard vanaf eender welke PC, op eender welke plaats
  • Waarschuwing van een of meerdere technici naar keuze per SMS bij stilstand van de lift

  Voordelen van dit systeem:

  • mobiele apparatuur, snel en gemakkelijk te installeren
  • onafhankelijk van het telefoonnetwerk of een internetverbinding ter plaatse
  • proactief: de technicus wordt onmiddellijk op de hoogte gebracht van iedere stilstand
  • maakt bewaking en analyse op afstand mogelijk, dus vermindering van het aantal verplaatsingen
  • de parameters van de besturing en/of de omvormer kunnen op afstand gewijzigd worden
  • de toestand van de ingangen en uitgangen kan op afstand geconsulteerd worden

  Kortom, deze combinatie bestaande uit besturingskast BÖHNKE + PARTNER, WinMOS®300 en ‘monitoringkit’ is een uiterst krachtig instrument dat snelle interventies bij de klanten mogelijk maakt en lange en kostelijke verplaatsingen beperkt

  Bestandsbijlagen:
   Introduction_ATEE_-_WinMOS300_01.pdf (5.51 MB )
   CANwizard_en_01.pdf (3.99 MB )

 • Veiligheid zonder verleiding om te manipuleren

  Aan welke vereisten moet een scheidende bewegende beschermvoorziening – lees: veilig-heidsdeur – voldoen?

  Zij moet effectief en efficiënt de toegang tot de gevaarlijke zone verhinderen en de positiebewaking moet aan de vereisten van de normen beantwoorden. Bovendien mag zij de productiviteit van de machine of het proces niet beïnvloeden. Op SPS/IPC/DRIVES 2012 toonde de Schmersal Groep veiligheidsschakelcomponenten, die met deze gedachte in het achterhoofd ontwikkeld werden en daardoor ook bijdragen aan de manipulatiebeveiliging

  Bestandsbijlagen:
   f_spsp01_nl.pdf (156 KB )

 • TR-TZK-PG: meer dan zomaar een veiligheidsdeurvergrendeling

  Waar het hoofddoel van vergrendelsystemen erin bestaat om, in combinatie met bewegende beschermvoorzieningen die rechtstreeks als veiligheidsdeur aan...

  Waar het hoofddoel van vergrendelsystemen erin bestaat om, in combinatie met bewegende beschermvoorzieningen die rechtstreeks als veiligheidsdeur aan machines en machine-installaties geïnstalleerd zijn, de operator tegen gevaarlijke bewegingen en wegvliegende onderdelen te beschermen, moeten omheiningen van persoonstoegankelijke gevarenzones, bijvoorbeeld rond geïntegreerde productiesystemen, ook nog aan een bijkomende veiligheidsvoorwaarde voldoen, namelijk dat personen niet in de gevarenzone ingesloten kunnen worden.

  Om deze speciale vereiste van Bijlage I van de EG Machinerichtlijn te vervullen, moeten de vergrendelsystemen in dit geval met een bijkomende paniekontgrendeling uitgerust worden. Hiervoor biedt Elan Wettenberg/deze fabrikant een kant-en-klaar systeem aan, bestaande uit een veiligheidsdeurvergrendeling van de serie TZK en een deurgrendel met speciale paniekgreep van de serie TR-TZK-PG.

  Bij gevaar moet een toevallig ingesloten persoon uitsluitend op de knop van de paniekontgrendeling, die in de TZK component geïntegreerd is, drukken (zoals bij een noodstopcomponent) en de paniekgreep bedienen om de gevarenzone snel en veilig te kunnen verlaten.

  Door het bedienen van de paniekontgrendeling wordt het veiligheidscircuit van de machine parallel en automatisch onderbroken en de machine uitgeschakeld. Deze oplossing is uitermate geschikt voor draaideuren, waarbij de constructieve uitvoering van de grendel de TZK component vrijwaart van trek-, druk- en zijdelingse krachten.

  Ofschoon er dus een veiligheidsgerichte oplossing bestaat om het risico van insluiting te vermijden, moet deze situatie met alle mogelijke middelen vermeden worden. Een handig hulpmiddel hiertoe is bijvoorbeeld een startknop, waarmee het proces gestart kan worden; deze startknop mag echter alleen aangebracht worden op een plaats, van waaruit de operator enerzijds een goed overzicht op de gevarenzone heeft en anderzijds de bediening vanuit de gevarenzone zelf onmogelijk is. In dit geval kan de startknop bijkomend nog gecombineerd worden met een veiligheidsmodule met bewaakte start. Dit soort veiligheidsmodules reageert op de afvallende flank van de startknop, dit wil zeggen op het loslaten en niet op het indrukken van de drukknop. Deze flankenbewaking herkent fouten in de drukknop (verkleving van de contacten) en dient daarnaast ook als manipulatiebeveiliging

Rechter kolom

Fact Sheet

Op het specifieke vakgebied van machineveiligheid is de Schmersal Groep internationaal marktleider en behoort het inzake competentie tot de wereldtop. Met meer dan 25.000 verschillende schakelcomponenten biedt de onderneming systeemoplossingen voor de veiligheid van mens en machine.

Het bedrijf heeft zeven fabrieken in drie continenten en eigen maatschappijen en handelspartners in meer dan zestig landen.

Download Fact Sheet, de (doc)

Download Fact Sheet, en (doc)