U bevindt zich hier

Inhoud

Vakartikelen

Hier vindt u een selectie van vakartikelen over machine- en installatieveiligheid. Sommige zijn heel algemeen, andere gaan over specifieke aspecten of productfamilies op het gebied van machineveiligheid. De artikelen zijn geschreven door medewerkers van Schmersal of door onafhankelijke experts (bijv. van een beroepsvereniging). Bij ieder artikel vindt u een link waar u de gewenste pdf kunt downloaden.

 • Stoptijdmeting

  Als het gaat om machineveiligheid, is de stoptijd een belangrijke parameter. meer

   

  Deze stoptijd moet bijvoorbeeld worden bepaald voor machines waar gevaarlijke naloopbewegingen kunnen voorkomen. In dergelijke gevallen moet ervoor worden gezorgd dat de veiligheidsdeur pas kan worden geopend, wanneer de gevaarlijke beweging volledig tot stilstand is gekomen. Hiervoor worden veiligheidstijdelementen, waarbij de parameters moeten worden ingesteld, of veilige snelheidsbewakingen gebruikt.

  Ook wanneer opto-elektronische veiligheidscomponenten worden gebruikt, is het element "stoptijd" belangrijk. Hier moet de afstand tussen de veiligheidscomponent en de gevaarlijke beweging zodanig worden bepaald, dat ieder gevaar dat van de beweging uitgaat, geëlimineerd is op het ogenblik waarop de operator de gevaarlijke zone bereikt. De norm DIN EN 999 of ISO 13855 ("Veiligheid van machines - Positionering van beveiligingsinrichtingen in verband met de naderingssnelheden van delen van het menselijk lichaam") bevat gedetailleerde instructies voor het berekenen van de bijbehorende veiligheidsafstand.

  Het is duidelijk dat in de praktijk de stoptijd van een machine of productielijn, die in werking is, langer kan worden. Dit fenomeen kan

  worden veroorzaakt door mechanische slijtage of door het gebruik van een andere tool aan een pers, waardoor de operator niet langer adequaat beschermd is.

  Om dit te vermijden moeten er regelmatig metingen worden uitgevoerd, terwijl de machine in werking is. De Schmersal Groep biedt dergelijke stoptijdmetingen aan als dienstverlening. Tijdens deze procedure wordt de stoptijd gemeten en wordt tevens gecontroleerd of de veiligheidstechnologie overeenstemt met de normen, vooral als het om een eerste check gaat.

  Tijdens de meting van de stoptijd aan persen wordt het worst-case scenario gemeten, d.w.z. het ogenblik waarop de snelheid van de stempel van de pers het hoogst is. Deze meting is ook nuttig voor nieuwe machines en productielijnen: op die manier documenteert de fabrikant van de machine of installatie, de normconforme functionaliteit van de veiligheidsvoorzieningen.

  Meer informatie over de Stoptijdmetingen (STM) van tec.nicum vindt u op onze website www.schmersal.be. U kunt ook een e-mail sturen naar onze door TUV erkende Functional Safety Engineer Remy Van Bokhoven rvb@schmersal.be die al uw vragen met plezier zal beantwoorden.

  FS Engineer (TÜV Rheinland ID-Nr. 16114/18, Machines) Tel.: +32 (0)16.57.16.18

  Mail: rvb@schmersal.be Schmersal Belgium NV, Nieuwlandlaan 73, Industriezone B413,

  3200 Aarschot

  Bestandsbijlagen:
  Stop_Time_2017_N_1__1_.pdf

 • Mobiele telebewakingsapparatuur voor liften via het GSM netwerk tijdens de indienststelling.

  Afhankelijk van de toestand van de bestaande installatie, wordt een lift geheel of gedeeltelijk gemoderniseerd. Eenmaal de lift opnieuw in werking... meer

  Afhankelijk van de toestand van de bestaande installatie, wordt een lift geheel of gedeeltelijk gemoderniseerd. Eenmaal de lift opnieuw in werking gesteld wordt, zijn bepaalde instellingen en aanpassingen vereist. Voor een optimaal verloop van deze fase van de werkzaamheden biedt Schmersal haar klanten mobiele apparatuur voor telebewaking via het GSM netwerk aan.

  Een klassiek geval van modernisering bestaat uit het vernieuwen van de elektrische installatie (besturingskast, frequentieomvormer, positioneersysteem, bedienpanelen, displays, bekabeling, verlichting, telealarm…). Meestal wordt een groot gedeelte van de mechanische apparatuur (motor, deuren…) behouden.
  De combinatie van nieuwe technologieën met de bestaande apparatuur vereist soms fijninstellingen op het gebied van de parameters, maar zorgt tegelijkertijd ook voor een optimaler gebruik van de lift.

  Op dit ogenblik worden al een aantal informaticatools ter beschikking gesteld tijdens de indienststelling ter plaatse, zoals daar zijn:

  • het systeem WinMOS®300 van BÖHNKE + PARTNER (diagnose, monitoring, beheer van de telebewaking).
  • CANwizard: analyse- en configuratietool van het CANopen netwerk

  De ‘final touch’ wordt aangebracht nadat de lift opnieuw in werking gesteld is. Om deze periode te optimaliseren stelt Schmersal haar klanten een “monitoringkit” voor tijdelijke installatie in de machinekamer ter beschikking. Dit toestel voert op een beveiligde manier (GSM/ VPN tunnel) de volgende functies uit, en dit totaal onafhankelijk van een telefoonnetwerk of een internetverbinding:

  • Gebruik van WinMOS®300 diagnose en CANwizard vanaf eender welke PC, op eender welke plaats
  • Waarschuwing van een of meerdere technici naar keuze per SMS bij stilstand van de lift

  Voordelen van dit systeem:

  • mobiele apparatuur, snel en gemakkelijk te installeren
  • onafhankelijk van het telefoonnetwerk of een internetverbinding ter plaatse
  • proactief: de technicus wordt onmiddellijk op de hoogte gebracht van iedere stilstand
  • maakt bewaking en analyse op afstand mogelijk, dus vermindering van het aantal verplaatsingen
  • de parameters van de besturing en/of de omvormer kunnen op afstand gewijzigd worden
  • de toestand van de ingangen en uitgangen kan op afstand geconsulteerd worden

  Kortom, deze combinatie bestaande uit besturingskast BÖHNKE + PARTNER, WinMOS®300 en ‘monitoringkit’ is een uiterst krachtig instrument dat snelle interventies bij de klanten mogelijk maakt en lange en kostelijke verplaatsingen beperkt

Rechter kolom

Fact Sheet

Op het specifieke vakgebied van machineveiligheid is de Schmersal Groep internationaal marktleider en behoort het inzake competentie tot de wereldtop. Met meer dan 18.000 verschillende schakelcomponenten biedt de onderneming systeemoplossingen voor de veiligheid van mens en machine.

Het bedrijf heeft zeven fabrieken in drie continenten en eigen maatschappijen en handelspartners in meer dan zestig landen.

Download Fact Sheet, de (pdf)

Download Fact Sheet, en (pdf)